YES Architecture – Opera Cologne – 2008

Yes Architecture Munich – Ruth Berktold

This was a competition for the conversion of the existing opera house and the design of a new music theatre next to it. I participated at this competition in a team of four persons. I was responsible for the floor plans of the workshops, the sections and the development of the facades of the new building. The Offenbachplatz is a representative urban location. It provides the entrance to both buildings, the still existing opera and the new designed theatre. The place becomes the highlight of the cultural axis of cologne. This axis continues in the new building. A cesura made of glass creates the foyer of the theatre, the opera for children, the studio stage and the restaurant. The restaurant could be seen as a display window to the city. The visitor reach the stage level over a broad freestanding stairway. This level continues through the whole building, including the opera house. That provides smooth functional sequence. The opera for children is also connected to this level by stairs. But you can also attain it direct from the Offenbachplatz.